Nakkesmerter, cervicogen smerte, muskelsmerte, referert smerte

Nakkesmerter, cervicogen smerte, muskelsmerte, referert smerte

Nakkesmerter

Nakkesmerter kan være forårsaket av mange forhold. De fleste tilfellene er muskelsmerter, men det kan ha også komme fra traumer eller sykdom. En osteopat har god kunnskap og forståelse for ulike tilstander og sykdommer, og gjør derfor en veldig grundig undersøkelse for å komme fram til riktig behandling. I de tilfellene hvor plagene/smertene er sykdomsrelatert vil osteopaten samarbeide med leger for best mulig behandling.

Anatomi, biomekanikk og nevrologi av regionen:

I nakken er det 7 nakkevirvler. Ut av sidene på hvert segment kommer det ut nerver som går videre og innerverer muskulatur i nakke, armer og noe av overkroppens organer som hjerte og lunger. På siden av hvert segment er det en kanal som lager vei for en arterie med navnet «vertebralis». Mellom hvert segment er det en disk som består av for det meste bindevev og den har en kjerne som blir hardere med økende alder. Vi har faktisk like mange nakkevirvler som sjiraffen.

Hva kan forårsake nakkesmerter:

Det er påvist at i løpet av et år får 30-50 % av den voksne befolkningen nakkesmerter. Det er en ufarlig tilstand, men det kan være fryktelig slitsomt og plagsomt, spesielt om det går ut over jobb og livsglede.

Som regel er nakkesmert 97 % muskulært. Det kan komme av spent muskulatur på grunn av stress. Det er mange som sitter bak en pc i flere timer daglig og det kan føre til overbelastning på grunn av den statiske sittestillingen.

En osteopat vil gjøre en veldig god og grundig undersøkelse av nakken. Om det skulle finnes en underliggende skade eller sykdom som trenger medisinsk hjelp, har en osteopat veldig god kompentanse innen biomekanikk, anatomi, fysiologi, nevrologi og patologi (sykdomslære) og kan henvise videre til riktig behandling. Jeg jobber i tett samarbeid med lege og annet helsepersonell.

Det er vanlige og noen sjeldne årsaker til nakkesmerter.

Vanlige årsaker:

Muskelsmerter:

Hyperton muskulatur (stramme muskler). Stress og overbelastning som er jobbrelatert. Det kan også komme av synsproblemer. Da ligger belastningen ved suboccipital (se bilde under) muskulatur. Det er de musklene som stabiliserer hode i forhold til hvor man ser.

Cervikogen hodepine (nakkehodepine):

Smerte relatert til nedsatt bevegelighet i nakkevirvlene. Det kan komme av tidligere skader eller traumer. Er oftest ensidig hodepine og har en strålende eller stikkende smerte fra nakken til ene siden av pannen, tinningen og øye. Se også her for mer informasjon.

Skiveprolaps i nakken:

Skade på disken som ligger mellom hver ryggvirvel som kan klemme på nerver som går ut på siden av hver virvel. Man kjenner en stikkende, strålende smerte ned i armen. Ved slike symptomer er det viktig å få avklart om årsaker er muskulært, en prolaps eller hjerte patologi. Se også Lumbago.

Forkalkning i nakken (også kalt spondylose):

Dette er en tilstand som oftest forekommer hos eldre personer. Ved forkalkning har man generelt nedsatt bevegelighet i nakken til alle sider. Smertene vil være moderate, men siden det er nedsatt bevegelse i nakken kan det føre til mer stivhet, også i musklene. Derfor kan man også kjenne strålende smerte ned til skulder og armer.

Nakkesleng (whiplash):

Skade man får etter å ha blitt påkjørt bakfra i en bilkollisjon. Man begynner som vanlig å kjenne smerte og stivhet i nakken opp mot 3 dager etter ulykken. Det viser seg at 3-5 % av alle tilfeller av nakkeskader også har nakkesmerter og hodepine.

Fibromyalgi:

Denne tilstanden er veldig slitsom og svært belastende for pasienten. For å få denne diagnosen må man ha hatt smerter og symptomer på minst 11 av 18 spesifikke punkter på kroppen i minst 3 måneder.

3 % hos befolkningen har denne tilstanden. Forekommer oftest hos kvinner. De fleste som forteller om denne tilstanden sier at de våkner opp ved å være sliten. Det er mange som også forteller at plagene og smertene allerede begynte i ungdomstiden.

Sjeldne årsaker:

Leddgikt (revmatoid artritt):

Dette er en autoimmun sykdom. Det betyr at kroppens eget immunforsvar reagerer av ukjent årsak og angriper synovia (leddhinnen) i leddene. Etter en stund utvikler det betennelsesvev som bryter ned leddbrusk og knoker.

Det starter i de små leddene. Derfor er en av kriteriene for leddgikt at jo flere små ledd som er affisert, desto høyere er sannsynligheten for leddgikt.

Bekhterevs sykdom:

Dette er en revmatisk sykdom som rammer ryggsøylen og hoftepartiet. Typiske tegn er morgen stivhet som forbedrer seg med aktivitet. Starter vanligvis hos unge rundt 18 år og opp til 40 års alder. Smerter og symptomer pleier å komme gradvis og varer i mer enn 3 måneder. Se også Lumbago.

Revmatisk muskelbetennelse (polymyalgia reumatika):

Forekommer oftest hos personer over 50 år. Er ikke en uvanlig muskelsykdom. Begynner som regel med muskelsmerter fra hofte og skulderpartiet. Det kan også forekomme mentale endringer, at man blir tregere og har nedsatt konsentrasjonsevne. Andre symptomer er også morgenstivhet som bedrer seg med aktivitet. I ca. 30-50 % av tilfellene vil man også føle en generell sykdomsfølelse som tretthet, slapphet med hodepine og feber.

 

Hva er de vanligste symptomene til nakkesmerter:

Det er varierende symptomer for nakkesmerter. De vanligste symptomene er muskelsmerter og stivhet. Det kan også forekomme stråling til områder rundt, som for eksempel opp til hode eller ned til skulder og arm.

Hva kan forverre nakkesmerter:

Dette kan også variere veldig fra person til person. Det kan være posisjonsrelatert, altså at man hele tiden må skifte stilling. I noen tilfeller kan man ved å massere for mye øke smertene fordi musklene og nakkevirvlene er stive.

Hva en osteopat gjør ved nakkesmerter:

En osteopat vil alltid være nøye med hvordan han eller hun går fram. En osteopat vil gjøre en veldig grundig undersøkelse for å se om symptomene eller funnene som blir vist er patologisk (sykdomsrelatert), nevrologisk (nerver) eller mekanisk (muskulært eller knokler). Om det er patologisk så henviser vi videre til din fastlege og holder et tett samarbeid som gir deg bedre behandling. Kroppen vil alltid gjøre sitt beste for å kompensere og holde en struktur som kalles tensigritet. Når kroppen ikke lenger klarer å kompensere så vil smerte fremkomme. Skulle det være mekaniske eller nevrologiske smerter/plager så vil en osteopat justere kroppen med ulike nødvendige behandlingsteknikker. Slik behandling er for å optimalisere kroppens egen evne til å hjelpe seg selv.  Det er derfor osteopater ikke bare jobber med det området hvor man har smerte for det er ikke nødvendigvis der problemet ligger. Det er dette som er så unikt med osteopati og vi tenker veldig helhetlig.

Sirkulasjonsrettet behandling er også veldig viktig. Da brukes teknikker for å øke det lymfatiske systemet som er kroppens immunforsvar. Det er en av de viktigste teknikkene. Det er viktig å fjerne obstruksjoner som hindrer normal sirkulasjon. For å oppnå dette jobber osteopaten med strukturer som muskler, bindevev (fascier) og ligamenter.